menu click
Zoeken

Vreemd & Oud Geld

Lions zamelen vreemd geld in bij de HEMA. 

De Lionsclub Wijchen is blij dat we samen met de HEMA in Wijchen een aktie kunnen starten om oud en vreemd geld in te zamelen voor staar-operaties in arme derde wereldlanden. Daarvoor hebben we een verzamelzuil geplaatst bij de HEMA, waar mensen oude munten en papiergeld in kunnen doen. 

Elke Nederlander heeft wel oud en vreemd geld in de keukenla liggen. Via deze verzamelzuil kan er deze zinvolle bestemming aan gegeven worden. 

De Lions zijn via hun netwerk in staat om munten en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro’s. Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op een veiling aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht. Elke € 10 wordt door Wilde Ganzen met 50% verhoogd tot € 15. De opbrengst van de actie gaat naar oogklinieken in arme derde wereldlanden. Een eenvoudige staaroperatie kost daar €30. Het beleid is dat wij met oogklinieken aldaar afspreken dat ze een rijke blinde voor een staaroperatie €45 vragen. Ze houden daar €15 van over. Met onze bijdrage van € 15 hebben ze dan weer € 30 om een arme blinde gratis te opereren. 

Vreemd en oud geld

Wachtkamer in Nepal voor een oogoperatie

De Lionsclub Wijchen is één van de dertig clubs in Nederland die aan de actie deel neemt. Jaarlijks wordt ca € 60.000 bijeengebracht, goed om 4000 blinden het zicht weer te geven. Alle Lions zijn onbetaalde vrijwilligers en bij hen blijft er dus nooit iets aan de strijkstok hangen. Daarom werd de charitatieve tak van de Lions tot de beste Niet Gouvernementele Organisatie (NGO) ter wereld uitgeroepen. Met 1.4 miljoen Lions in 205 landen, zijn de Lions de grootste serviceclub organisatie in de wereld.